Що означає «карбувати» NFT і як це робити?

Скільки коштує створення мистецтва NFT? Ви постійно чуєте про останню популярну колекцію NFT, яка щойно досягла рекордної ціни. Напевно, що вас цікавить скільки це вартувало автору, якщо ви хочете створити власний NFT? Якщо ви новачок у світі криптовалют, можливо, ви чули про карбування NFT і комісії за транзакції. Але ви все ще не знаєте, на що звернути увагу і з чого почати, для того, щоб продавати NFT. Ми вирішили поділитись досвідом, який ми напрацювали за останній час в роботі з NFT.

Сьогоднішній ринок NFT

Хоча NFT існують уже багато років, справжній ажіотаж почався лише у 2021 році. Загальний обсяг NFT зріс з 340 мільйонів доларів у 2020 році до 24,9 мільярдів доларів минулого року. Це відповідає збільшенню вартості на 7200%. Таким чином, можна сказати, що NFT стануть суспільним явищем у 2023 році також.

Ви, мабуть, чули про найдорожчий NFT, який коли-небудь продавався. Цифрова ілюстрація, яка була створена Pak(ом) під назвою «The Merge», була продана за 91,8 мільйона доларів.

NFT постійно стають заголовками новин, оскільки до них приєднується все більше відомих людей. А потім з’явилися художники NFT, і інвестори заробили мільйони на продажах NFT. Тож давайте розглянемо практичний бік справи та розрахуємо, скільки коштує створення NFT, і скільки ви можете карбувати на найпопулярніших блокчейн платформах.

Карбування NFT – що це таке?

Якщо ви вперше створюєте NFT, настав час обговорити карбування NFT. Це процес створення вашого NFT і його реєстрації в блокчейні. Навіть якщо це звучить складно, насправді це не так.

Щоб зареєструвати їх як унікальні NFT, окремі твори мистецтва та предмети колекціонування, потрібно спочатку викарбувати об'єкт в блокчейні. Це означає, що витвір мистецтва чи предмет колекціонування буде зашифровано унікальним кодом, який дозволяє особисте володіння та зберігається в блокчейні.

Таким чином, будь-який витвір мистецтва чи предмет колекціонування стає об'єктом NFT у блокчейні смарт-контрактів, наприклад Ethereum, Solana та інших мережах, сумісних з NFT. Для цього потрібно використовувати рідний гаманець блокчейну для криптовалют і рідну валюту блокчейну для оплати комісії за транзакції. Крім того, усі транзакції в блокчейні вимагають реєстрації з деякими зборами за розміщення, що дає мережі стимул перевіряти та додавати транзакції в блокчейн.

Процес NFT можна розглядати як подібний до завантаження фотографії профілю на сайт соціальних мереж. Однак в нашому випадку він є цифровим витвором мистецтва або предметом колекціонування.

Крипто гаманець, який використовується для майнінгу NFT, є перепусткою, яка дає доступ до ваших предметів колекціонування. Він також дозволяє отримати доступ до об’єкта NFT за допомогою закритого ключа та публічних адрес. Залежно від блокчейну та ринку NFT, які ви обрали, ви повинні очікувати різних витрат.

Які витрати пов’язані з карбуванням NFT?

Відповідаючи на запитання, скільки коштує створення NFT, важливо зазначити, що вибір того чи іншого блокчейну може призвести до значної різниці у вартості.

Основні витрати, пов’язані з NFT, такі:

  • Gas Fees - це плата за газ, тобто комісія за переказ грошей зі свого банківського рахунку за відправку транзакцій або виконання смарт-контракту блокчейн. Для всіх блокчейн-угод потрібна принаймні одна транзакція в блокчейні, яка стягує плату за газ.
  • Account fees - це комісія за рахунок: залежить від того, який ринок NFT ви хочете використовувати для своїх NFT.
  • Listing Fee - це комісія за розміщення: деякі платформи дозволяють безкоштовно майнити ваші NFT, але можуть стягувати комісію за розміщення NFT для продажу.

Різні блокчейни мають різні процеси та різні комісії. Розмір даних, якість проекту, швидкість транзакції, час карбування та комісія за газ (комісія за транзакцію) може вплинути на витрати. Також важливо враховувати день і час доби для карбування ваших NFT. Наприклад, це може бути дорожчим у робочі дні, коли в ланцюжку транзакцій значно активніше. Дотримуючись цієї логіки, створення NFT у вихідні може бути дешевшим, але це потрібно перевіряти для кожного дня та часу.

Плата за транзакції блокчейну залежить від попиту та пропозиції мережі. Коли попит високий, вартість газу зростає. Творцям NFT також слід враховувати коливання цін на криптовалюти, що впливає на витрати, пов’язані з NFT.

Ціни на карбування NFT зараз становлять від 1 до 500 доларів США. Іноді вони можуть бути навіть вищими.

Створення NFT зараз стало доступним – цифрові витвори мистецтва можна створювати зручним способом на ринках NFT, таких як OpenSea, Rarible або Mintable. Однак існують інші ринки NFT, і кожен художник NFT повинен вибрати той, який найкраще підходить саме для його цифрового мистецтва.

Створюйте NFT за допомогою Polygon

Цифрові художники також можуть карбувати NFT у блокчейні Polygon за допомогою найпопулярнішого ринку NFT OpenSea. Якщо у вас ще немає облікового запису на OpenSea, ось усі кроки для створення NFT і продажу їх на OpenSea. Хороша новина: якщо ви виберете мережу Polygon для своїх NFT, ви зможете карбувати свої NFT і розміщувати їх абсолютно безкоштовно.

Немає попередніх витрат на карбування NFT у блокчейні Polygon. Це можливо, оскільки платформа за замовчуванням використовує параметр відкладеного карбування. Платформа стягує комісію за обслуговування в розмірі 2,5%, яка вираховується з початкової ціни продажу NFT. Ще один момент, який слід зазначити, полягає в тому, що навіть якщо ви використовуєте мережу Polygon, ціна продажу вказана в ефірі (ETH).

Створюйте NFT на Solana

Зауважте, що для карбування NFT у блокчейні Solana потрібен гаманець, який підтримує мережу Solana, наприклад Phantom. Ви також можете вибирати між популярними ринками NFT SolSea, SolanArt, або Magic Eden, щоб створювати свої NFT.

А тепер головне питання: скільки коштує створення NFT на блокчейні Solana? Знову ж таки, витрати мінімальні. Вам потрібно сплатити комісію за транзакцію Solana лише за кожну дію в ланцюжку.

Важливо, що для створення NFT у блокчейні Solana потрібні три транзакції блокчейну — дві транзакції схвалення для карбування та ще одна для встановлення ціни під час лістингу NFT. Однак кожна транзакція коштує лише близько 0,00045 SOL – саме такою була комісія, коли ми тестували процес на SolSea. Таким чином, за ціною 1 SOL = 95 доларів США комісія за транзакцію становить лише 0,04 долара США. Таким чином, загальна вартість блокчейну Solana вимагає загалом трьох комісій за транзакції в мережах, які можуть складати до 0,00135 SOL. Однак станом на січень 2022 року ці витрати збільшуються до 0,12 доларів США за ціною 95 доларів США за SOL.

2 shutterstock 2074169285

Створюйте NFT на Ethereum

Як вже згадувалося, Ethereum є найпопулярнішою мережею для створення NFT. Ethereum також був першою платформою, яка підтримувала NFT, і більшість інвесторів NFT використовують її за замовчуванням. І це незважаючи на те, що Ethereum більше не є єдиним блокчейном NFT.

Але скільки коштує створення NFT на блокчейні Ethereum? Досвідчені інвестори пам’ятають часи, коли за карбування одного NFT стягувалася комісія за транзакцію в розмірі понад 50–100 доларів США залежно від часу доби та ціни ETH. Але це вже не так, і популярні торгові майданчики NFT знайшли спосіб обійти ці комісії. Сьогодні художники NFT можуть створювати свої NFT у блокчейні Ethereum безкоштовно.

Якщо ви хочете карбувати NFT на платформі Ethereum, ви можете скористатися одним із найпопулярніших ринків, як-от OpenSea, Rarible або Mintable. Після підключення гаманця ви можете створити новий NFT і вибрати між regular minting (звичайним або регулярним карбуванням) та lazy minting (ледачим, тобто відкладеним карбуванням). Це варіанти номер один щодо вартості створення вашого NFT на Ethereum.

Регулярне карбування

Карбування NFT на блокчейні Ethereum дороге і залежить від часу доби, дня тижня та поточної ціни Ethereum (ETH). Під час наших тестів із OpenSea, Rarible та Mintable комісія за газ коливалася від 0,0468 до 0,0616 ETH. Це становить від 59 до 123 доларів, використовуючи ціну ETH у 2490 доларів як орієнтир, незалежно від прейскурантної ціни NFT. Однак є інший спосіб створити NFT на Ethereum без попередньої оплати за майнінг – ледаче карбування. Що це таке?

Ледаче карбування NFT

Це можливість, яка дозволяє художникам карбувати NFT без авансових витрат. Якщо ви виберете відкладене карбування, ваш об’ єкт не буде зареєстровано в блокчейні, доки NFT не буде придбано. Ціна продажу NFT покриває вартість комісії за карбування. Зрештою, виходить, що покупець несе відповідальність за карбування токенів, а не творець NFT.

При відкладеному карбуванні створення NFT відбувається пізніше, що зменшує потребу в обчислювальній потужності, оскільки карбуються лише продані NFT. Ця опція, яка доступна на найпопулярніших ринках NFT, дозволяє всім цифровим художникам і творцям NFT отримати доступ. Тож ви можете безкоштовно використовувати відкладене карбування та створювати свої NFT у мережі Ethereum.

Скільки це буде коштувати, якщо я хочу створити NFTS?

На основі нашого аналізу, можна зробити висновок, що створення NFT не коштує багато. Карбування NFT може бути абсолютно безкоштовним, якщо ви виберете таку платформу, як OpenSea, Rarible або Mintable, і оберете опцію «ліниве карбування». Відповідно, створення NFT на найпопулярніших блокчейн-платформах ніколи не було простіше або дешевше. Головне питання - про що буде ваша наступна колекція NFT?

Чи варто карбувати NFT?

Перш ніж створювати NFT, рекомендуємо добре розібратись, як працює весь процес і які комісії стягуються. Ви також можете дослідити, які типи NFT є найпопулярнішими та заробляють найбільше грошей. Крім того, існує багато різних ринків NFT, які ви можете використовувати. Перш ніж щось робити, запитайте себе, чи відповідає створення NFT вашим інвестиційним цілям і стратегії. Якщо відповідь: так, тоді ми щиро бажаємо вам успіхів у створенні і продажу власних NFT! Також ми завжди готові допомогти в роботі з NFT, тому що в технології блокчейн ми маємо багаторічний досвід роботи і експертизу, яку напрацювали на багатьох проектах. Якщо ви також зацікавлені в тому, щоб підвищити власну експертизу або займатись розробкою разом з командою ZFORT Group, запрошуємо вас до співпраці. Всі відкриті вакансії - https://www.zfort.com.ua/vacancy/ Будемо раді бути корисними!

ПІДПИШИСЬ НА РОЗСИЛКУ